Novica

Newsletter: Edinstven ločni most čez gorenjsko avtocesto tik pred odprtjem

19.04.2018

V občini Šenčur so postavili ločni most čez gorenjsko avtocesto pri počivališču Voklo. Gre za edinstven primer enega redkih mostov za pešce in kolesarje nad avtocesto v Sloveniji.

Most odlikuje sodobna arhitekturna zasnova in kompleksna jeklena konstrukcija, ki v razponu meri 60 metrov in tehta 58 ton. Most bo ponoči osvetljen, pohodna površina pa v zimskem času ogrevana, zato pluženje in posipavanje mostu ne bosta potrebna.Ključni podatki o projektu
Investitor: Občina Šenčur
Projektant: Protim Ržišnik Perc
Izvajalec: Gorenjska gradbena družba
Razpon: 60 m
Teža: 58 t
Konstrukcija: jeklo

Zahtevna namestitev mostu je potekala 27. marca 2018 s posebnim za ta namen iz Italije pripeljanim 400-tonskim dvigalom. To je most dvignilo nad avtocesto in ga v samo sedemnajstih minutah namestilo na armiranobetonske temelje na obeh straneh avtoceste, ki je bila med namestitvijo nekaj ur zaprta. Konstrukcijo mostu so od lani pol leta izdelovali v Tržiču, nato pa jo od letošnjega februarja sestavljali ob avtocesti na sami lokaciji.

Uspešno in tekoče izvedena postavitev mostu je plod natančnega inženirskega dela in dobrega sodelovanja z izvajalcem pri usklajevanju rešitve namestitve.

Zaključna dela mostu so v zadnji fazi, most pa bo slavnostno odprt prihodnji teden, 23. aprila, ob prazniku občine Šenčur. Gre za pomemben projekt, ki ima tudi simbolni pomen, saj most predstavlja varno povezavo krajev v šenčurski občini, ki jih je pred več kot tridesetimi leti razdelila avtocesta. Investicijska vrednost projekta, ki ga je Občina Šenčur v celoti sama financirala, znaša 605 tisoč evrov.

Arhitekti in inženirji Protim Ržišnik Perc smo ponosni, da smo za investitorja Občino Šenčur izdelali celotno projektno dokumentacijo in izvajali projektantski nadzor izvedbe ter pripomogli k uspešni realizaciji tega zahtevnega projekta.

Več o našem delu in bogatih referenčnih projektih je na voljo na spletni strani www.protim.si.

Protim Ržišnik Perc arhitekti in inženirji d.o.o.
Vid Ratajc, univ. dipl. inž. arh.
Vodja skupine in partner
T: (04) 279 16 00
E: vid.ratajc@r-p.si


Nazaj | Arhiv