Novica

V bližini letališča gradijo logistično-poslovni center

15.11.2006

Finance, 15. november 2006

PROTIM Ržišnik Perc arhitekti in inženirji, d. o. o., je podjetje skupine RŽIŠNIK PERC, kjer vodijo projekte od prvih konceptualnih zasnov, izdelajo projektne dokumentacije, zastopajo investitorje pri pridobitvi upravnih dovoljenj, vodijo nadzore ter organizirajo celotno gradnjo objektov nizkih in visokih gradenj.

Arhitekti in inženirji pod vodstvom Andreja Ržišnika delujejo že 15 let. »Na začetku, še v matični družbi RŽIŠNIK PERC, smo se ukvarjali z arhitekturnimi projekti, pa tudi z grafiko, sejemsko dejavnostjo in informatiko. Sčasoma smo prerasli okvire matične družbe, zato smo se pred desetimi leti odločili za reorganizacijo oziroma ustanovitev treh hčerinskih podjetij: CREATIM - tržne komunikacije, INFOTIM - informacijski sistemi in PROTIM - arhitekti in inženirji,« razlaga arhitekt in ustanovitelj podjetja Andrej Ržišnik. »Danes ima skupina že skoraj 70 zaposlenih, od tega polovico v podjetju PROTIM. Večji projekti PROTIMA v zadnjem obdobju so bili gradnja 12 Hoferjevih trgovskih centrov po Sloveniji, čistilna naprava na Bledu, nove žičnice na Krvavcu in občinski lokacijski načrt za novo poslovno cono v Radovljici.«

Doslej je podjetje delovalo predvsem v domači regiji, njihovi projekti pa so bili pogosto tudi razvojnega pomena, zato so postali pomemben partner pri razvoju celotne regije. »Večina naših naročnikov prihaja iz gospodarstva, pomemben del naših storitev pa so tudi projekti za lokalne skupnosti, najpogosteje gre za prostorsko načrtovanje in projektiranje komunalne infrastrukture. Zaradi ugleda, ki smo ga pridobili na Gorenjskem, nas čedalje pogosteje kličejo tudi naročniki raznih projektov iz drugih regij, ustanavljamo pa tudi podjetje v Zagrebu« pripoveduje Ržišnik. Kot pravi, je k njihovemu uspehu pomemben delež prispevala tudi celovitost ponudbe, saj so v Sloveniji  eno redkih podjetij, ki je sposobno še tako zahtevne projekte pripraviti celovito. »Interdisciplinarni pristop zmoremo zato, ker imamo v podjetju tako arhitekte, urbaniste in krajinske arhitekte kot tudi gradbene in strojne inženirje. Obseg strokovnih storitev želimo v večji meri razširiti še na področje elektroinštalacij in geodezije,« napoveduje Ržišnik. »Poleg tega pa se iz storitvenega vse bolj razvijamo tudi v kapitalsko oziroma investicijsko podjetje, saj vse več lastnega kapitala vlagamo v različne projekte, ki imajo za svoje okolje pogosto tudi razvojni pomen. Doslej smo izvedli že tri veje lastne gradnje v skupnem obsegu prek 12 tisoč kvadratnih metrov, ki jih podjetjem večinoma dajemo v najem, ravnokar pa je v teku četrta večja gradnja, to je logistično-poslovni center v Šenčurju, ki ga gradimo za trg.« 

Skladišč v Šenčurju kmalu ne bo več primanjkovalo
Med projekti, ki jih v celoti vodijo, so še posebno ponosni na obrtno-poslovno cono v občini Šenčur. »Ideja, da bi v Šenčurju uredili obrtno-poslovno cono, se je pojavila ob koncu devetdesetih. Takrat smo se z občino dogovorili, da bomo poskrbeli za komunalno ureditev. Čeprav v njej že zdaj deluje več kot 40 podjetij z več kot 400 zaposlenimi, so njeni razvojni potenciali še zelo veliki. Cona namreč zaseda šele tretjino razpoložljive površine, zato sem prepričan, da bo že čez nekaj let v njej več kot tisoč delovnih mest. K temu bo nedvomno veliko pripomogla njena odlična lega in dobre prometne povezave.« Po Ržišnikovih besedah se za zemljišča in prostore v šenčurski coni zanima tudi vse več podjetij iz Kranja, saj ima ta cona precej prednosti pred drugimi - poleg že omenjene odlične lege jo odlikuje tudi vsa najsodobnejša komunikacijska in druga infrastruktura, ne nazadnje pa tudi dovolj prostora za rast in razvoj podjetij.
Zaradi velikega zanimanja za šenčursko cono se je podjetje PROTIM odločilo, da bo v njej za trg zgradilo logistično-poslovni center. Pričakovanja so se uresničila, saj so skoraj polovico prostora v njej že prodali ali oddali. »S skupno 11 tisoč kvadratnimi metri ta objekt presega dosedanja merila objektov v coni, njegova posebnost pa je v tem, da je glavni poudarek na logistični dejavnosti, se pravi na skladiščnih prostorih, ki jih na tej lokaciji najbolj primanjkuje. Poleg tega bodo v tem kompleksu tudi prostori za servisno dejavnost in pisarne ter restavracija, ki bo namenjena predvsem zaposlenim v coni. Kompleks bo dokončan in vseljiv avgusta prihodnje leto,« predvideva Andrej Ržišnik.

Zoran Jereb


Nazaj | Arhiv