Novica

Zanesljiva oskrba z električno energijo

10.02.2006

Gorenjski Glas, 10. februar 2006

Po štirih letih izgradnje so v torek na Elektro Gorenjska slovesno odprli najsodobnejši distribucijski center vodenja pri nas.

Kranj – Po štirih letih izgradnje in treh mesecih uspešnega poskusnega obratovanja so v torek popoldne tudi na kulturno obogateni slovesnosti v prostorih Elektro Gorenjska, ki se je je udeležil tudi minister za gospodarstvo mag. Andrej Vizjak, slovesno odprli nov distribucijski center vodenja. Kot je poudaril predsednik uprave Elektro Gorenjska Jože Knavs, je zanesljiva in kakovostna oskrba z električno energijo pomembna dolžnost in velika odgovornost tega podjetja in novi center, ki je krona kar 37-letnega razvoja, znanja in izkušenj, bo imel pri tem ključno vlogo. Leta 1969 je namreč na Zlatem polju začel obratovati prvi distribucijski center Kranj, ki je bil v tem obdobju trikrat moderniziran, ker pa so se naloge centra z razvojem tehnologij, energetsko politiko in nalogami v odnosu do odjemalcev stalno povečevale, so se v letu 2001 odločili za gradnjo novega centra, v katerega so vložili 380 milijonov tolarjev. Center bo zagotavljal pregled nad stanjem elektroenergetskih naprav, pregled nad pretoki energije in posredovanje v primerih nastanka napak na omrežju in je hkrati osrednje informacijsko vozlišče, povezano tudi z republiškim centrom vodenja in s poslovnim omrežjem Elektro Gorenjska.

O pomenu najmodernejšega distribucijskega centra je v priložnostnem govoru spregovoril tudi minister za gospodarstvo, ki je opomnil, da je enako pomembna, kot so zanesljivost, kakovost in varnost oskrbe, tudi konkurenčna cena električne energije. Prav v letošnjem letu se namreč pripravlja reorganizacija distribucijskih podjetij, ko se bo v skladu z energetsko politiko države, okviri EU ter interesi lastnikov ter zaposlenih ločilo distribucijsko funkcijo od drugih poslovnih nalog. Pri tem je v sistemu nujna konkurenca, center vodenja pa bo pomembno prispeval k optimalizaciji delovanja sistema.


Nazaj | Arhiv