Novica

Ne zapravljajte, upravljajte

15.11.2004

Infotim in Protim sta združila znanja s področja informacijske tehnologije in upravljanja nepremičnin ter razvila računalniški program Evidens

Pri upravljanju nepremičnin je zelo veliko administrativnega dela. Največ težav lahko povzročita nezadosten nadzor nad vhodnimi stroški in zmeda pri obračunu najemnin. Napake se pojavijo zlasti, če se podatki obdelujejo ročno. Ustrezna programska oprema je zato za upravljavce nepremičnin izjemnega pomena. To so spoznali tudi v skupini podjetij Ržišnik & Perc. Ko so na trgu iskali ustrezen računalniški program, s katerim bi si olajšali upravljanje objektov, ki so jih sami zgradili, pa so ugotovili, da takšnega kakovostnega programa ni. Zagato so rešili tako, da so razvoj in izdelavo ustreznega programa zaupali kar informacijskemu podjetju iz lastne skupine. Tako je v podjetju Infotim nastal program Evidens.

Ko je matično podjetje Ržišnik & Perc zgradilo prvo poslovno stavbo, jo je v upravljanje prevzelo hčerinsko podjetje Protim, katerega osnovni dejavnosti sta sicer projektiranje in vodenje investicij. Ker so del zgradbe začeli oddajati, so se znašli pred problemom informacijskega obvladovanja posla. Dober upravljavec mora namreč slediti spremembam med najemniki in zasedenosti poslovnih prostorov. "Vse to mora biti usklajeno z bazo podatkov, če naj bodo obračuni pošteni in pregledni," nam je povedal Andrej Ržišnik, soustanovitelj skupine Ržišnik & Perc. Po temeljiti proučitvi trga so ugotovili, da programske opreme, ki bi celostno in kakovostno pokrivala njihove potrebe, ni mogoče kupiti. Zato so v sodelovanju s sestrskim Infotimom, ki se ukvarja z razvojem in vzdrževanjem informacijskih sistemov, razvili aplikacijo Evidens.

Program sledi uporabnikovim potrebam in zakonodajnim spremembam
Izhodišče za upravljalsko delo so zakoni o gradnji objektov, zemljiški knjigi, upravnem postopku in stanovanjski zakon. Vsi skupaj tvorijo pravni okvir, ki ga je treba upoštevati pri upravljanju nepremičnin. Protimovi strokovnjaki so doma tudi na tem področju, zato je hitro padla odločitev, da bodo ustvarili produkt, s katerim bodo v celoti pokrite potrebe, ki jih ima vsako upravljavsko podjetje, da lahko pravilno in pravočasno sprejme ključne poslovne odločitve. V skupini so zaznali poslovno priložnost, združili tehnološko znanje in znanje s področja dejavnosti ter vse skupaj začinili z izkušnjami. Nastal ja program Evidens, ki je poleg vsebine upravljanja zmožen pokrivati zakonodajne spremembe, ki so se dogajale v zadnjih letih in še niso dokončane. Sprva so ga uporabljali zgolj za lastne potrebe, kmalu pa so spoznali, da gre za produkt, ki ga lahko uspešno unovčijo na trgu.

Funkcionalno bogat in široko uporaben
Programska oprema je namenjena vsem, ki oddajajo, najemajo ali pa sami uporabljajo nepramičnine in potrebujejo za to natančno evidenco ter spremljanje stroškov poslovanja in obratovanja. Po besedah Andreja Ržišnika je največ zanimanja za Evidens pri mladih upravljavskih podjetjih, ki so bolj prilagodljiva in zato sposobna hitreje sprejeti nove informacijske rešitve. Poleg tega so nekoliko presenetljivo izredno zanimanje pokazala tudi večja podjetja, ki želijo učinkoviteje upravljati svoj lastni nepremičninski fond.

Raznolikost znanj pod eno streho
Prav prilagodljivost in neobremenjenost sta lastnosti, ki sta skupaj z ustvarjalnostjo in znanjem pomagala uspeti skupini Ržišnik & Perc, katere začetki segajo v leto 1991. Iz glavnih dejavnosti matične družbe so se sčasoma razvile tri samostojne družbe: Protim - arhitekti in inženiriji, ki se ukvarja z načrtovanjem in vodenjem investicij, v zadnjem času pa tudi z upravljanjem lastnih nepremičnin, Creatim deluje na področju tržnih komunikacij, Infotim pa razvija poslovno programsko opremo in mobilne informacijske sisteme. Vse tri so ohranile tesno navezo z matičnim podjetjem Ržišnik & Perc, ki opravlja servisne dejavnosti in usklajuje poslovno politiko skupine. "Čeprav so dejavnosti posameznih družb povsem različne, pa obstaja tudi veliko stičnih točk. In ravno projekti, ki zahtevajo večplastno sodelovanje znotraj skupine, dajejo najboljše rezultate. Izrazit primer takšnega sodelovanja je prav programski paket Evidens," je povedal Andrej Ržišnik.

Celoten prispevek si lahko ogledate na sledeči povezavi:
Učinkovito upravljanje nepremičnin: Ne zapravljajte, upravljajte


Nazaj | Arhiv