Novica

Šenčurjani nikakor niso zapostavljeni

10.01.2003

Delo, 10. januar 2003

Gradnja obrtno poslovne cone poteka po načrtu, zatrjuje direktor podjetja Protim Ržišnik&Perc, ki je nosilec ene največjih naložb

Šenčur – Največji problem v Šenčurju je obrtno poslovna cona, je na nedavni seji občinskega sveta na presenečenje navzočih svetnikov izjavil dosedanji in novi predsednik odbora za prostorski razvoj in urejanje prostora Božidar Jurca. Po njegovem je bila dogovorjena strategija, po kateri bodo imeli prednost pri gradnji, negirana. "Ta projekt se je leta 1997 oddalo Andreju Ržišniku in po vseh teh letih je tam zgradil svoj objekt en sam Šenčurjan. To ni več projekt občine, ampak gospoda Ržišnika, ki odkopuje zemljo, gradi svoje objekte in preprodaja. Od tega nima nič ne šenčurska občina ne šenčurski podjetniki," je prepričan svetnik Jurca in pozval, da je stvari treba začeti na novo urejati.

Takoj je protestiral nekdanji župan Franc Kern, zdajšnji svetnik. ki se je prav zaradi očitkov, da se vmešava, najprej izjavil, da bi se zato izognil članstva v odbor za prostorski razvoj in bi bil denimo raje v komisiji za družbene dejavnosti. (Pozneje so ga svetniki, prav zaradi poznavanja problematike, vnovič izvolili v odbor za prostorski razvoj in urejanje prostora, saj naj bi v tem primeru različne poglede lahko usklajevali že prej in ne na sejah občinskega sveta.) "Občina Šenčur ni smela ničesar storiti, dokler ni bila sklenjena delitvena bilanca. Res je, da so v začetku imeli občani Šenčurja prednost, leta 2001 pa so se pravila spremenila: naj gradi tisti, ki ima denar in ga to zanima. Od Gospodarske zbornice Slonvenije sem dobil priznanje, da smo prvi ustanovili obrtno cono in da lepo napreduje. V njej bo skoraj 300 delovnih mest, kader je strokoven in že zdaj dobimo veliko dohodnine se je branil Franc Kern.

Božidar Jurca je odgovoril, da je v prejšnjem mandatu obupal prav zaradi takšnega razmišljanja - kadar je kdo izrazil najmanjši sum, da bi utegnilo biti kaj narobe, je bil odgovor, da je to vzoren projekt, ki si je prislužil priznanje. "Iz lastnih izkušenj pa vem, da ni res. da bi šel samo tja, kupil in delal, kot bi si želel," je dejal Jurca.

Na vprašanje, kaj se dogaja v poslovno obrtni coni ob glavni cesti Kranj-Brnik, je direktor podjetja Protim Ržišnik & Perc Andrej Ržišnik, v katerem je zaposlenih 24 ljudi, povedal, da je njihovo podjetje nosilec celotnega projekta in investicije. "Leta 1998 smo izdelali strokovne podlage za cono, projekta pa smo se lotili novembra 1999." (Pridobivanje in združevanje zemljišč, gradnja komunalne infrastrukture, priprava projektne in investicijske dokumentacije in pridobivanje upravnih dovoljenj za posamezne objekte.)

V coni je zdaj, kot zatrjuje direktor Ržišnik, osem podjetij na 6000 kvadratnih metrih poslovne površine. V njih je 125 zaposlenih, med njimi je veliko občanov Šenčurja. Pravo šenčursko podjetje je res Avto Hi-fi, Darko Vidmar, s.p., avtoakustika in mobilna telefonija, pet podjetij pa je preselilo sedež v Šenčur: Kamm iz Žabnice (kovinska galanterija in navtični program), Daisy Technologies iz Ljubljane (elektro in informacijski inženirji, ki razvijajo visoko tehnologijo za telekomunikacije), Si Sport iz Kranja (organizacija športnih prireditev), Hoping (projektanti za industrijske plinske kotlarne) iz Ljubljane in KMS iz Škofje Loke (zastopstvo strujne opreme). Podjetji, ki nimata sedeža v Šenčurju, sta tako le 3l, iz Golnika (veleprodaja tekstila) in Sion finančno posredništvo iz Ljubljane.

Splošna recesija v gradbenistvu še ni vplivala na razvoj projekta, je zatrdil Andrej Ržisnik in dodal, da bo v letu 2003 zgrajenih približno 9000 kvadratnih metrov poslovnih površin. Takoj, ko skopni sneg, bo začel graditi Sumont iz Hrastja, spomladi bo predvidoma začelo graditi šenčursko podjete Logar trade, do konca leta 2003 bo bo zgradil poslovne prostore Janez Pušavec iz Cerkelj. Gradnjo bo nadaljevalo podjetje Steeling iz Šenčurja, ki je že zgradilo temelje. Gradilo bo tudi podjetje Protim Ržišnik&Perc, ki je že pridobilo gradbeno dovoljenje za dva objekta, a se bodo najverjetneje lotili, glede na povpraševanje in na uspeh pri pridobivanju bančnih posojil, gradnje enega samega. Edino podjetje, ki si je v lanskem letu premislilo, je podjetje 3F, sestrsko podjetje 3L. Zemljišče so vrnili in se odločili za gradnjo v Ljubljani.

Načrt v Šenčurju je bil izpolnjen, se je pohvalil direktor in dodal, da se močno občuti, kako se zmanjšujejo investicije malih in srednjih podjetij, dejavnost pa so okrepila večja industrijska podjetja in lokalne skupnosti. Podjetje Protim Ržišnik & Perc je tako denimo aktivno v več gorenjskih občinah, za katere ureja vse potrebno pri infrastrukturi (kanalizacija v Radovljici in Šenčurju, reciklažni plato v Radovljici, z jeseniško občino sodelujejo pri poslovncm parku). "Kar osem zaposlenih iz našega podjetja se zdaj ukvarja s projektom Boscha v industrijski coni na Trati pri Škofji Loki, kar navsezadnje tudi govori o naši usposobljenosti," je komentiral izbiro nadnacionalke, v kateri je zaposlenih več kot 200 tisoč ljudi, direktor Andrej Ržišnik. (Marjana Hanc)


Nazaj | Arhiv