Novica

Stranke se iz Ljubljane pripeljejo prezgodaj

23.01.2001

Gorenjski glas, 23. februar 2001

Najprej nelagodno sprejmejo našo lokacijo v Šenčurju, nato jim je všeč hiter dostop in čudovita okolica, pravi Andrej Ržišnik.

Kranj – Ob cesti iz Kranja proti Brniku bodo spomladi začeli graditi obrtno cono, ki jo podjetniška skupina Ržišnik & Perc na pobudo občine Šenčur pripravlja že dve leti. Tedaj bo privabljala pozornost in o izgradnji šenčurske obrtno poslovne cone bomo kmalu veliko pisali. Tokrat vam predstavljamo podjetje oziroma podjetnika, ki sta prevzela tako zahteven posel. Andrej Ržišnik in Andrej Perc sta svoje podjetje ustanovila pred desetimi leti in ga pred dvema letoma preselila v zanimivo novo stavbo, ki sta jo zgradila tik ob nastajajoči obrtni coni v Šenčurju. Njuno podjetje se je medtem razraslo in preoblikovalo v podjetniško skupino, tudi prostori so postali pretesni in pripravljajo že izgradnjo novega objekta.

Podjetje Ržišnik & Perc sta pred desetimi leti ustanovila Andrej Ržišnik in Andrej Perc, oba arhitekta, vendar vsak drugačen, saj je Ržišnik predvsem projektant, Perc pa oblikovalec. Tako sta razvila dve samostojni, vendar dopolnjujoči si dejavnosti, ki se jima je kasneje pridružila informatika, pri kateri so našli zanimivo tržno nišo.

Podjetje se je tako hitro razraslo, da so se v zadnjih treh, štirih letih vse tri dejavnosti osamosvojile v samostojne, hčerinske družbe Skupine Ržišnik & Perc. Ustanovitelja sta še vedno največja lastnika, z lastninskimi deleži so se v posameznih družbah vključili najbolj zaslužni sodelavci. Skupaj vodita podjetniško supino, sicer pa Andrej Ržišnik vodi podjetje Protim, v katerem je zaposlenih šestnajst arhitektov in inženirjev, Andrej Perc pa podjetje Creatim, v katerem jih je že 24; podjetje Infotim, v katerem je zaposlenih osem računalnikarjev, pa vodi Franc Eržen. Skupaj je torej v podjetniški skupini Ržišnik & Perc že 48 zaposlenih.

Šenčurski župan Franc Kern je prišel ...
Zgodbo o tem, kako so šli v Šenčur je povedal Andrej Ržišnik. "Prostore smo imeli najprej v Kranju, takrat v Dolnovu. Kranjski župan Gros je zavrnil pomoč, rekel je, da je v Kranju dosti nepremičninarjev in da bova že kaj našla. Temu kar se je nato zgodilo, bi lahko rekel ankdota. Nekega dne je v našo pisarno prišel šenčurski župan Franc Kern in ponudil parcelo v Šenčurju. Nepremičnina je prišla sama ?!"
"Usedla sva se v avto in se odpeljala v Šenčur, pokazal mi je zemljišče, ki je bilo v lasti Petrola, urbanistično urejeno. Petrol ga je prodajal, ker se je odločil, da ne bo gradil druge bencinske črpalke. Želel je seveda, da čez cesto ne bi imel konkurence. Že naslednji dan sem poklical Petrol in se z njim sam dogovoril, seveda je vse potekalo z županovim žegnom. Zavedal sem se, da župan nekaj pričakuje in kmalu je povedal, da občina namerava zgraditi obrtno poslovno cono in da sami kadrovsko pa tudi finančno tega niso sposobni izpeljati."

"Tako smo v Šenčurju zgradili sovje prostore in se vanje preselili pred dvema letoma ter dobili koncesijo za izgradnjo obrtno poslovne cone. Občina s finančnimi sredstvi ne sodeluje, projekt pa nadzira, odloča se o investitorjih in njihovih programih. Sodelovanje je dobro, v šenurskem občinskem svetu se znajo dogovoriti in izraziti enotno stališče. Saj imajo tudi različna, toda znajo se poenotiti in biti složni," pravi Andrej Ržišnik.

Izjemno dobra lokacija
"Naše stranke sprva nelagodno sprejmejo dejstvo, da ima naše podjetje sedež v Šenčurju, mnogim moramo povedati, da je to blizu Kranja. Toda, ko pridejo, hvalijo dober dostop, okolica pa jih očara. Iz Ljubljane se vse naše stranke pripeljejo prezgodaj, kar naprej se ponavlja, da si glede na ljubljanski promet vzamejo preveč časa za vožnjo do Šenčurja. Pridejo tudi dvajset minut prezgodaj. To velja tudi za vse, ki se pridejo dogovarjati za službo. Kar polovico sodelavcev je iz Ljubljane, z vožnjo nimajo težav, saj se vozijo v obratni smeri kot večina, ki odhaja na delo v Ljubljano," pripoveduje Andrej Ržišnik.

Povprečna starost zaposlenih je slabih trideset let. Ker so to mladi, ustvarjalni ljudje, je poskrbljeno tudi za njihovo aktivno družabno življenje. Prirejajo kvartalne žure, zimski športni dan, večdnevno poletno potovanje, lani so družno jadrali ... Ob našem obisku je bil čas kosila, pisarne so bile prazne, poln pa bistro na strehi poslopja, kjer poskrbijo za prehrano zaposlenih in ni potrebno odhajati drugam.
"Naši ljudje veliko delajo, cel dan, storitve so intelektualne narave, od njih torej zahtevamo veliko. Zavedamo se, da jim je treba dati zadoščenje, ne samo skoz plačo, ki mora biti seveda stimulativna. Ne poznamo običanje piramide organiziranosti, pri nas med skupinami obstaja konstruktivna konkurenca, skupine se rade pohvalijo s svojimi dosežki, kar je spodbuda za druge," pravi Andrej Ržišnik.

Dosedanji uspehi posameznih skupin
Družba Protim, ki se ukvarja s projektiranjem, se že lahko pohvali s številnimi uspešnimi projekti, zadnji je prenovljena kranjska mlečna restavracija. Pred kratkim je bilo odprto poslopje MIT Inženiringa v Kranju, še prej Sportine Lescah ... Projektirajo in gradijo predvsem poslovne hiše in opremljajo pisarne, lani so jih več kot pet tisoč kvadratnih metrov.

Projekte pri njih naročajo predvsem sodobni podjetniki, mnogi med njimi so znane kranjske gazele. Ržišnik pravi, da so takšnim podjetnikom bližnje njihove sodobne, tudi drzne rešitve.

Lani je največji uspeh požela družba Creatim, ki se ukvarja s tržnim komuniciranjem. Andrej Perc pravi, da se ukvarjajo zlasti z oblikovanjem blagovnih znamk in identitet podjetij ter z novimi mediji. Tako so pred kratkim naredili celotno podobo Merkurja, nato še Živil. Pri oglaševanju veliko delajo za škofjeloški Termo, lani so za njegov tiskani oglas "Sosed ima nove bobne" prejeli nagrado Zlato ogledalo. Za Merkur so naredili tudi internetno prodajo, pripravljajo nov SKB-net ... Prav na tem področju bo slovenski trg kmalu premajhen in dogovarjajo se že o poslih na nemškem trgu.

Družba Infotim je nastala po naključju, ker je sodelavec Uroš Rovtar menil, da ima pri skrbi za računalniško opremo premalo dela. Našli so zanimivo tržno nišo, saj so z informacijskim sistemom podprli ambulantno prodajo Pivovarne Laško, prav tako jo je uvedel Vipi Brezje. Večina elektrodistribucijskih podjetij odčitava električne števce s pomočjo njihove programske podpore, tudi precej komunalnih redarjev tako piše kazni za napačno parkirane avtomobile. (Marija Volčjak)


Nazaj | Arhiv