Novica

Šenčurski model tudi z zidaki

11.09.1998

11. september 1998

Občinski svet je dal zeleno luč za pozidavo ob cesti med Kranjem in Brnikom.

Šenčur, 11. september – Ena najbolj urejenih in delovnih manjših občin je zagotovo Šenčur pri Kranju. V prejšnji krajevni skupnosti in tudi sedanji občini niso znali samo gospodariti in ustvarjati (nova pošta, vrtec, športni park, lekarna in še bi lahko naštevali), zdaj bodo na zanimiv način skušali v kraj pripeljati tudi - gospodarstvo. Zgledna občina ima namreč zanimivost: domala nima večjega podjetja, zato pa se lahko pohvali z dokaj močnimi manjšimi podjetniki in obrtniki.

Občinski svet je tako na izredni seji potrdil, da bo na izredni lokaciji ob cesti med Kranjem in letališčem Brnik nastala obrtna poslovna cona. Eno od poslopij že gradijo, to pa je le osnova, ki naj bi jo podjetje Ržišnik & Perc spremenilo v zanimivo poslovno sosesko. Seveda pa bo treba za to storiti še marsikaj, saj gre navsezadnje za zemljišča, ki so obdelana (travniki, njive, sadovnjaki), zato bo potreben ustrezen odkup, zložba zemljišč in seveda tudi komunalna oprema. Ne bo lahko, čeprav je občina pristala na zanimiv odnos : poglavitno vlogo igra zasebnik, občina pa mu omogoča (kolikor je v njeni moči) uresničitev zamisli na tri tisoč kvadratnih metrih.

Komunalno opremljena zemljišča naj bi potem prodajali kupcem, pri tem pa občina Šenčur vztraja pri pravici, da zavrne (na primer) ekološko sporne programe oziroma take obrtnike in podjetnike, ki ne bi izpolnjevali kriterijev.

Če bo šlo vse po načrtih (pri tem bo seveda odigrala pomembno vlogo tudi tržna cena odkupljenih zemljišč in kasneje opremljenih zemljišč za kupce), bo imela cona do leta 2000 vse pogoje za "fizični obstoj". Vprašljivo je le, ali je ob tem klasičnem "poslu" smiselno, da občina del cene za kupce iz domače občine nadomesti - tak predlog se je pojavil ob bojazni, da bi bila na koncu cena zemljišč za občane Šenčurja (ti bodo imeli prednost pri nakupih) previsoka.

Vsekakor pa je "šenčurski model" zanimiv in za manjšo občino tudi logičen. Ker nima zaposlene kopice uradnikov ali strokovnjakov za take projekte, je boljša zasedba pobuda - s pristavkom, da občina vendarle nad vsem "drži roko".

Zagotovo pa projekt ne bo poceni, saj bodo med drugim morali poskrbeti tudi za priključek na glavno cesto. (šu)


Nazaj | Arhiv