Novica

Odprtje kisikarne Messer v Škofji Loki

28.05.2018

Družba Messer Slovenija je v Škofji Loki zgradila kisikarno za proizvodnjo tehničnih plinov, ki se uporabljajo praktično v vseh industrijskih panogah. Poskusno obratovanje kisikarne je že v teku.

Jedro novega obrata predstavlja 52 metrov visok in 175 ton težek stolp za ločevanje kisika, dušika in argona iz zraka. Gre za najzahtevnejši del tehnološke opreme z jekleno nosilno konstrukcijo in sistemom cevovodov ter tlačnih posod. Obrat obsega še strojnice s pripadajočimi tehnološkimi sklopi, rezervoarje za skladiščenje utekočinjenih plinov in upravni objekt.

Utekočinjeni plini se uporabljajo v medicini, farmaciji, živilsko-predelovalni in jekleni industriji, imajo pa velik pomen pri zmanjševanju vplivov na okolje in izboljšanju ekonomije procesov. Družba Messer je do sedaj utekočinjene pline svojim strankam dovažala v cisternah iz drugih držav, nova kisikarna pa pomeni bistveno zmanjšanje dolgih transportnih poti in posledično manjšo obremenitev okolja. Glavni odjemalec kisika bo družba Knauf Insulation, ki se nahaja v neposredni bližini kisikarne, podjetje Messer ima poleg tega še več kot 3.500 drugih kupcev.

Tehnični pregled je bil uspešno opravljen, izvedeno je bilo preizkušanje tehnološke opreme in pridobljeno dovoljenje za poskusno obratovanje, ki je že v teku. Celotna investicijska vrednost nove kisikarne znaša 20 milijonov evrov, kisikarna pa prinaša 20 novih delovnih mest.

Za ta projekt smo v PROTIMU za investitorja Messer pripravili občinski podrobni prostorski načrt območja, izdelali projektno dokumentacijo, izvedli razpis za izvajalca del, sodelovali pri pridobitvi pravnomočnega gradbenega in okoljevarstvenega dovoljenja ter izvajali projektantski nadzor.


Nazaj | Arhiv